20 Ιουλίου 1974, 47 χρόνια πόνου, νοσταλγίας και προσφυγιάς…

Σήμερα συμπληρώνονται 47 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου της πατρίδας μας.

Οι συνέπειες του Αττίλα πάρα πολλές, αμέτρητες και τραγικές. Έχουμε τον ξεριζωμό 200 χιλιάδων και πλέον συνανθρώπων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό τουρκικό εποικισμό, την σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων μας εδαφών, χιλιάδες νεκροί άμαχοι, στρατιώτες και γυναικόπαιδα.

47 χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη, η 20η Ιουλίου 1974 αποτελεί την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της πατρίδα μας, μια ημέρας που σημαδεύτηκε από την προδοσία. Η τουρκική εισβολή, αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Παρόλο που έχουν περάσει 47 χρόνια, δεν εξασθένησαν ούτε κατ’ ελάχιστο τη μνήμη της τραγωδίας. Ούτε κατ’ ελάχιστο τη μνήμη της κατάφωρης αδικίας. 47 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 40% του μαρτυρικού νησιού κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια, μέρα με τη μέρα, συνεχώς μεταβάλλονται. Σήμερα, 47 χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα τετελεσμένα αναφορικά με το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μιας κίνησης από πλευράς της κατοχικής δύναμης, η οποία θα φέρει ενδεχομένως ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξεύρεση ουσιαστικής λύσης του Κυπριακού. Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας, ενδυναμώνουν – δυστυχώς – την Τουρκία και τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της.

Οφείλουμε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Έχουμε χρέος και ευθύνη να παραμείνουμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε με τρόπο αποφασιστικό την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας. Έχουμε ιστορικό χρέος για συνέχιση της αντίστασης στην τουρκική κατοχή και για συνέχιση του εθνικού αγώνα και της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

 

Ηλίας Μυριάνθους

Βουλευτής Κ.Σ.ΕΔΕΚ

Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου

20 Ιουλίου 2021