Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πλανήτης τιμάει σήμερα 7 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας.

Μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση την οποία θα θυμόμαστε πάρα πολύ καλά και για πολλά χρόνια, αφού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που ζούμε, την καθημερινότητα μας, τις οικονομίες των χωρών, τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, τις εργασιακές συνθήκες, τις κοινωνικές συμπεριφορές και γενικά, άλλαξε δραματικά όλο τον κόσμο. Μια πανδημία που εδραίωσε με πάσα βεβαιότητα ότι, η υγεία αποτελεί ένα ύψιστο αγαθό.

Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το θέμα της πρόληψης των ασθενειών και η προαγωγή της καλής υγείας. Μολονότι η πρόληψη δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική περίθαλψη ή τη θεραπεία, η προσέγγιση αυτή συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της επικράτησης των χρόνιων παθήσεων στο γενικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Η δύσκολη κατάσταση που ζούμε μας επιβεβαιώνει τη σημασία αναγνώρισης της προσφοράς του Ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στη χώρα μας, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στο χώρο της υγείας για τη θωράκιση των κοινωνιών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αυτό που είναι το ζητούμενο σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι να έχουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι βιώσιμο και το οποίο πρέπει να λειτουργεί χωρίς ανισότητες.

Αυτές τις στιγμές, η σκέψη μας είναι κοντά σε όσους έχουν χτυπηθεί από αυτή την υγειονομική κρίση, σε αυτούς που υποφέρουν, στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, κοντά στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

07 Απριλίου 2021