Θα συνεχίσουμε με θέσεις και εισηγήσεις να προωθούμε μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη στο παρελθόν συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, έχει δημιουργήσει μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη. Την ίδια όμως στιγμή θα πρέπει να κακίσουμε ότι υπήρχε ένας διαχρονικός λανθασμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος ουσιαστικά δεν καθοριζε ξεκάθαρα στις κοινότητες αναλόγως του μεγέθους και της μορφολογίας τους, πως θα ήταν οι οικιστικές ζώνες ή οι αγροτικές ζώνες.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή από το 2012 της πολιτικής για απαγόρευσης της ανέγερσης της μεμονωμένης κατοικίας έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα επιβίωσης των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.  Η αξία της γης εχει μηδενιστεί, οι κατοικοι των αγροτικων περιοχων βρίσκονται σε απόγνωση αφού οσες περιουσίες έχουν αποθηκευτεί, σήμερα λόγω της υποτίμησης της αξίας τους δεν καλύπτουν τους δανεισμούς με αποτελεσμα οι τραπεζες να εκβιάζουν με εκποιήσεις και επιπρόσθετες υποθήκες. Την ιδια στιγμη αν καποιος θελει να βαλει υποθηκη το χωραφι του για να παρει δανειο, είτε για να χτίσει το σπίτι του, ειτε για να σπουδασει τα παιδια του, ειτε για να λύσει αλλα οικονομικά προβλήματα, πάλι δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, αφου το ακίνητο του δεν μπορει να καλύψει τον αναγκαίο δανεισμό.

Περαν τουτου, ως ΕΔΕΚ, θεωρούμε ότι στα πλαίσια της στεγαστικής πολιτικής για τους κατοικους της υπαίθρου υπάρχουν πολλά να γίνουν. Αναμφίβολα, είναι θετικό το γεγονός ότι  με το σχεδιο στεγαστικης πολιτικης που εχει ανακοινωθεί προσφατα, δίνονται πολλά κίνητρα για την αποκτηση κατοικιας στις περιοχες της υπαίθρου. Κίνητρα τα οποία και ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η οικονομικη στηριξη θα πρεπει να παραχωρείται και στα ατομα τα οποία θέλουν να αναγείρουν την πρώτη τους κατοικία μέσα σε αγροτεμάχια από την στιγμη που δεν έχουν άλλη περιουσία. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθουν λαμβάνοντας υπόψη αυτά από το ΥΠΕΣ, ώστε τον ερχομενο Δεκέμβριο που θα επανεξεταστεί το σχεδιο στεγαστικης πολιτικης όπως μας ανεφερε σημερα ο ΥΠΕΣ, να ενσωματωθουν ολες αυτές οι εισηγήσεις.

Ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θεσεις και εισηγήσεις να προωθουμε μετρα για την βελτιωση της ποιοτητας ζωης των κατοικων της υπαιθρου.

01 Μαρτίου 2021