Ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021.

Αξιότιμε κύριε  Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

κυρίες και κύριοι Υπουργοί.

Αναμφίβολα η χρονιά που διανύουμε ήταν η χειρότερη που είχε να αντιμετωπίσει η Κυπριακή κοινωνία από το 1974 και ίσως η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για όλη την Ανθρωπότητα. Δυστυχώς οι επιπτώσεις παγκόσμια είναι τρομακτικές, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Το 2020 8.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη  έχουν ζήσει και ζουν κάτι το πρωτοφανές. Όλοι μας βιώσαμε μερικά και ολοκληρωτικά Lockdown. Σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες  και επιχειρήσεις, άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους. Όσοι ήταν τεχνολογικά έτοιμοι κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις οι υπόλοιποι δέχθηκα τεράστιο πλήγμα κάτι που επηρέασε σημαντικά και αρκετές επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Στην Κύπρο με την οικονομία της να βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, οποίος  αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας, είδαμε ξενοδοχεία να μην ανοίγουν καθόλου το 2020, είδαμε εστιατόρια να κλείνουν και να κινδυνεύουν να μην έχουν την δυνατότητα να ξανανοίξουν, είδαμε επιχειρήσεις, αυτοτελώς εργαζομένους αλλά και μισθωτούς  να φθάνουν στα όρια της  απόγνωσης και της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή οι αναλύσεις για την παγκόσμια οικονομία το 2021 δεν είναι καθόλου ευοίωνες αφού οι προβλέψεις μιλούν για σημαντική ύφεση και την ίδια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, οδηγώντας την ίδια στιγμή εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και στην φτώχιας. Με τα δεδομένα αυτά μπροστά μας αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε όλοι  ότι και η χώρα μας και το 2021 θα βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ως αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου οικονομικού κυκλώνα.

Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός ότι αποτελούμε μέρος μιας ισχυρής οικογένειας που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αυτό μας δίνει εν μέρει μια μορφή ασφάλειας να αντιμετωπίσουμε τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε. Ήδη το γεγονός ότι η (ΕΕ) έχει εγκρίνει τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα νέο εργαλείο που παρέχει στα κράτη μέλη χρηματοδοτική στήριξη για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της κρίσης COVID-19 αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αναμφίβολα ο Μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Την ίδια όμως στιγμή  οι οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ  θα πρέπει να  προβούν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, με στόχο να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές. Προκειμένου λοιπόν ως Κύπρος να λάβουμε στήριξη από τον Μηχανισμό αυτόν, πρέπει να ξεκινήσουμε να καταρτίζουμε το δικό μας σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο οποίο θα πρέπει να καθορίζονται τα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μας προγράμματα. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι μέσα από αυτό το σχέδιο ανάκαμψης παρέχεται η δυνατότητα στην Κύπρο να απορροφήσει πέραν των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να διαφοροποιήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σαν Κυπριακή οικονομία.

Την ίδια όμως στιγμή, και απευθύνομαι προς την κυβέρνηση και κυρίως στον Υπουργό Οικονομικών,  αφού υπάρχει η στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα πρέπει να υπάρχει και ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών μας ,ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους, τον ηλεκτρισμό και τα άλλα λειτουργικά έξοδα και δεν φτάνει αυτό έχουν και αυτές τις μέρες να πληρώσουν και τα 350 ευρώ του εφόρου εταιρειών. Την ίδια στιγμή δεν φτάνει που τα επιδόματα για τον COVID-19 είναι ανεπαρκή να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων,  αυτά που υπάρχουν έρχονται κουτσουρεμένα ή δεν έρχονται καθόλου. Mε τον ίδιο τρόπο βλέπουμε αυτές τις ημέρες τα ειδικά επιδόματα για τους φοιτητές να έρχονται μειωμένα ή να μην έρχονται καθόλου αφού η αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης των φοιτητών απέκλεισε εκατοντάδες φοιτητών από το να πάρουν τα ίδια επιδόματα που πήραν κατά την περσινή χρονιά. Έλεος κύριοι.

Δυστυχώς, ενώ το 2020 προβλεπόταν ότι θα ήταν η χρονιά που οι πλείστες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης του τόπου μας, προέκυψε μια νέα κρίση που βρίσκει πέραν του 80% των επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε απόγνωση. Αν λάβουμε δε υπόψη τις αυθαιρεσίες που βλέπουμε να συνεχίζουν να κάνουν οι τράπεζες ,και να προχωρούν σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων και σε εκποιήσεις περιουσιών αυτό θα οδηγήσει τον τόπο μας σε νέες τραγωδίες και περιπέτειες αφού οι προβλέψεις για το 2021 είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις και πολίτες δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν έγκαιρα στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, περιμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους  μέτρα και να ενισχύσει και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ζητώντας από τις τράπεζες να παγοποιήσουν τις εκποιήσεις και να αναστείλουν την αποπληρωμή των δανείων ώστε να τους δώσουν ανάσες ρευστότητας.

Την ίδια λοιπόν ώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, Ας είμαστε όλοι ειλικρινείς.

Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των πολιτών μας και όχι των προσωπικών ή κομματικών μας συμφερόντων. Αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι είμαστε η Βουλή των Αντιπροσώπων και αντιπροσωπεύουμε επάξια αυτούς που μας ψηφίζουν, τότε ας παραμερίσουμε τα επουσιώδεις και ας συνεννοηθούμε έστω και στο ελάχιστο για να  βρούμε τις λύσεις για το καλό του τόπου και των πολιτών μας. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά δεν είναι σημερινά, είναι εδώ και δεκαετίες που ροκανίζουν σαν σαράκι τον κοινωνικό ιστό του τόπου μας, αλλά ποτέ οι θεσμοί του κράτους δεν λειτούργησαν με τρόπο που να βάλει ουσιαστικό φρένο σε αυτό το πρόβλημα. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόν, παρόλα αυτά την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο στις οποιεσδήποτε ενέργειες τον έχει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα όποτε βρίσκεται σε αδιέξοδο να θυμάται ότι υπάρχουν και οι  βουλευτές των μικρών κομμάτων που μπορούν να βάλουν ράχη (ράσσιην) για να βγουν από τα αδιέξοδα. Τα οποία όμως, δεν είναι μόνο δικά τους αδιέξοδα, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Όταν ήταν για θέματα οικονομίας και τραπεζών η κυβέρνηση Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ εναγκαλιζόταν το ΔΉΚΟ (που έχει διαφορετικές απόψεις στο κυπριακό από αυτούς) και περνούσαν όποια νομοθεσία ήθελαν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε την ΕΔΕΚ, ούτε κανένα άλλο κόμμα. Την ίδια στιγμή, όταν ήταν για τα θέματα του εθνικού προβλήματος, εναγκαλίζονταν το ΑΚΕΛ (που έχουν όμως διαφορετικές απόψεις στα κοινωνικοοικονομικά θέματα) αλλά, όμως συμπίπτουν οι θέσεις τους στο εθνικό και παραγνωρίζουν τις θέσεις των άλλων κομμάτων που τα χαρακτηρίζουν ως απορριπτικά. Αυτά λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, ας μας προβληματίσουν γιατί εκλογές πάντα θα έχουμε για να μας κρίνουν οι πολίτες… και οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις θα έρχονται και θα παρέρχονται.

Αυτό που χρειάζεται, είναι ειλικρίνεια και όχι χαμελεοντισμοί όποτε κοντεύουν εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν πραγματικά θέλουμε συναινέσεις ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, στο οποίο θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε, να αντιμετωπίσουμε όλοι μας αυτή τη σήψη και διαφθορά μέσα από θέσπιση νόμων και κανονισμών, αλλά και μέσα από ουσιαστική έρευνα, διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων. Από το 2008 κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής κρίσης που οδήγησαν σε τραπεζικά κουρέματα και στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας. Οι πολίτες, μας παρακολουθούν, με αγωνία, (όσοι φυσικά, ασχολούνται μαζί μας, γιατί οι περισσότεροι μας γυρίζουν την πλάτη) και απελπισμένοι περιμένουν να ακούσουν κάτι θετικό από τους εκπροσώπους τους στην Βουλή και την κυβέρνηση ώστε να τους προστατεύσουν και να τους δώσουν ελπίδα.

Την ίδια όμως στιγμή, πέραν από τα σκάνδαλα, δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών τάξεων συνεχώς διευρύνεται και η μεσαία τάξη συνεχώς συρρικνώνεται και εξαφανίζεται και όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών μας οδηγείτε στην οικονομική εξαθλίωση. Όποιες βελτιώσεις έγιναν εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα χωρίς να έχουν ιδιαίτερη ελάφρυνση τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η αναγκαιότητα για φορολογική μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη και επιτέλους θα πρέπει να  προχωρήσει. Το ποσό των 19500 ευρώ που είναι αφορολόγητο, δεν το παίρνουν σήμερα πολλοί και ίσως, κανένας νέος που μπαίνει στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επανέλθει ρύθμιση για την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και με τα έσοδα αυτά να δημιουργηθεί ταμείο προστασίας της μικρής πρώτης κατοικίας, καθώς επίσης και ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής, που ειρήσθω εν παρόδω, να αναφέρω ότι το Νέο Σχέδιο Στεγαστικής Πολιτικής, παρότι είναι σαφώς βελτιωμένο από το προηγούμενο, εντούτοις το γεγονός ότι θέτει κριτήρια για τις μικρές κοινότητες, όπως υψομέτρου και απόστασης από τα αστικά κέντρα, αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί με αυτό το μέτρο τις οδηγεί σε οριστικό αφανισμό.

Παράλληλα, το τέλος των 350 ευρώ του Εφόρου Εταιρειών που επιβαρύνει με τον ίδιο τρόπο μεγάλες και μικρές εταιρίες όχι μόνο δεν καταργήθηκε ή διαφοροποιήθηκε, έρχεται και νέο χαράτσι στις εταιρείες γιατί ακόμα δεν καταφέραμε να κατηγοριοποιήσουμε τις εταιρείες σε μικρές και μεγάλες όπως όλες οι χώρες της ΕΕ με αποτέλεσμα σε λίγους μήνες να δούμε αρκετές μικρές εταιρείες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Πέραν τούτου όμως, χρειάζεται να  διορθωθούν αρκετές στρεβλώσεις που επικρατούν στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Τα όπλα που έδωσαν στις τράπεζες κάποια κόμματα με νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αυθαίρετα και να εκβιάζουν ανοικτά με εκποιήσεις τους δανειολήπτες θα πρέπει να διορθωθούν.

Θέματα που αφορούν την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, θέματα που αφορούν τους εγγυητές και που αφορούν την αφαίρεση των παράνομων υπερχρεώσεων πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά και όχι με δήλωση καλής πρόθεσης των τραπεζών. Οι τράπεζες εκβιαστικά  οδηγούν τους δανειολήπτες με συνοπτικές διαδικασίες, σε πλειστηριασμούς χωρίς να λαμβάνουν τίποτα υπόψιν αναιρώντας πολλές φορές δεσμεύσεις και προφορικές συμφωνίες. Το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», δυστυχώς απέτυχε στον σκοπό του και χρειάζεται να επανέλθει ένα πιο βελτιωμένο σχέδιο που να καλύπτει την πρώτη κατοικία. Σίγουρα κανένας δεν θέλει να απαλλάξει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτό το βάρος αλλά να προστατεύσει αυτούς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, τα κουρέματα και την πανδημία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατά την περσινή μου ομιλία στους προϋπολογισμούς είχα επισημάνει την αναγκαιότητα το κράτος να προχωρήσει με ρύθμιση της κατώτατης και ανώτατης σύνταξης που μπορεί να λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος. Ένα αίτημα το οποίο θέταμε ως ΕΔΕΚ μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής. Το γεγονός ότι η Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση αποδέχθηκαν την πρόταση μας για την ρύθμιση της κατώτατης σύνταξης η οποία καθορίζεται στα 710 ευρώ για μονήρη άτομο και στα 1056 ευρώ για ζευγάρι συνταξιούχων, αυτό εν μέρει μας ικανοποιεί ως ΕΔΕΚ και το χαιρετίζομε. Την ίδια όμως στιγμή αναμένομε και την ρύθμιση της ανώτατης σύνταξης.

Πέραν τούτου όμως, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θέλουμε να ρυθμιστούν και έχουν σχέση με το ωράριο των καταστημάτων, το ωράριο εργασίας, τις συνθήκες εργασίας, τον κατώτατο μισθό και τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, την πρόσβαση στο ΕΕΕ μονογονεϊκών οικογενειών και οικογενειών που λαμβάνουν επιδόματα ασθενείας των παιδιών τους.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα παραμένει η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας  με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νεαρών ζευγαριών.

Αναμένομε να ακούσουμε και να δούμε σχέδια, αποφάσεις και πολιτικές που θα τα υλοποιούν.

Παράλληλα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σημαντικά και ουσιαστικά προγράμματα επιδοτήσεων με κύριο στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους, αποτελεί σημαντικό συστατικό στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ενώ όλοι μας κατά καιρούς συζητούμε για την ανεργία που κυρίως αντιμετωπίζουν οι νέοι μας, για την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για τη δημιουργία καινοτόμων  προϊόντων μέσα από την έρευνα και καινοτομία, εντούτοις οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι περιορισμένες και ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη πόρων και η αδυναμία να μπορέσουν οι νέοι μας, μέσα στο νέο τραπεζικό περιβάλλον να έχουν την δυνατότητα να δανειστούν και να δημιουργήσουν αυτό που σχεδιάζουν και ονειρεύονται. Θα πρέπει λοιπόν το κράτος να εκπονήσει σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και ο πρωτογενής τομέας. Δυστυχώς η έλλειψη σωστής Αγροτικής Πολιτικής, βασισμένη πάνω στην μεταποίηση, βασισμένη και συνδεδεμένη στην παραγωγή των παραδοσιακών μας προϊόντων, έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες σε συνεχή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στην συνεχή εγκατάλειψη της γεωργία. Οι νέοι γεωργοί, αλλά και οι παραδοσιακοί γεωργοί που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων για την δημιουργία νέων γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, βρίσκονται τις πλείστες φορές σε οικονομικά αδιέξοδα αφού τα προϊόντα τους, είτε δεν πωλούνται, είτε δεν λαμβάνουν τις στοιχειώδεις τιμές κατά την πώληση τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια μας να μελετήσουμε, να ερευνήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού εισοδήματος  συνθέτοντας την γεωργία με την Κυπριακή Παράδοση, με τον αγροτουρισμό, καθώς και μέσα από σύγχρονες πρακτικές να δημιουργήσομε καινοτόμα προϊόντα στην εωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία.

Κλείνω την παρέμβαση μου αγαπητοί συνάδελφοι, με αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία Πάφου.

Είναι γεγονός ότι για κάποια έργα έχουν προϋπολογισθεί και το 2020, αλλά ακόμα περιμένουμε την έναρξη της κατασκευή τους.

Πέρσι, από το βήμα της Βουλής, είχα εκφράσει την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι στους Προϋπολογισμούς συμπεριλαμβανόταν και η κατασκευή της Α’ Φάσης του Δρόμου  Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Την ίδια στιγμή όμως, είχα εκφράσει και την επιφύλαξη μου μήπως το έργο  μπλέξει με διαμάχες μεταξύ των προσφοροδοτών. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν οι φόβοι μου και το έργο ακόμα βρίσκεται στην διαδικασία επαναξιολόγησης των προσφυγών. Ας ελπίσουμε ότι οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργού Συγκοινωνιών, ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2021, θα επιβεβαιωθούν. Όπως επίσης, αναμένω ότι θα ξεκινήσουν και οι προεργασίες για τον σχεδιασμό και προώθηση της Β φάσης του δρόμου αυτού.

Πέραν τούτου, σημαντικό ζήτημα για την Επαρχία Πάφου, παραμένει η ουσιαστική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Αναβάθμιση, τόσο σε ότι αφορά τις κτηριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε ότι αφορά την ουσιαστική στελέχωση του Νοσοκομείου  με νέες Ειδικότητες Ιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, σημαντικό είναι να τύχει της απαραίτητης αναβάθμισης και το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, αφού ακόμα λειτουργούν εγκαταστάσεις που είχαν ανεγερθεί επί Αγγλοκρατίας. Επιτέλους, δεν μπορεί να έχει την απαίτηση το υπουργείο υγείας να  υπάρχουν αριθμοί επισκεπτών ασθενών στο νοσοκομείο, που να δικαιολογούν δαπάνες αναβάθμισης, όταν οι πολίτες στη Περιοχή αποφεύγουν να το επισκεφτούν και προτιμούν να ταλαιπωρηθούν και να πάνε στην Πάφο, γιατί γνωρίζουν  ότι το νοσοκομείο δεν έχει τις αναγκαίες υποδομές που να τους εξυπηρετήσουν.

Ως εκ τούτου ας μην προσπαθούμε να βάλουμε την άμαξα μπροστά από τα άλογα και ως γενική αρχή, ας έρθει πρώτα το κράτος να επενδύσει στις κρατικές υπηρεσίες υγείας και μετά να αναμένει να δει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αυτό είναι που ζητούμε από την πολιτεία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αντιμετωπίσει δηλαδή τους κατοίκους που ζουν στην περιφέρεια, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτοί που κατοικούν στα αστικά κέντρα. Ζητούμε από την πολιτεία και την κάθε κυβέρνηση, να αντιμετωπίζει την περιφέρεια, όχι με στατιστικές και σταθμίζοντας αριθμούς, αλλά μετρώντας τις ψυχές αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Ο κάτοικος στις ορεινές περιοχές, ο κάτοικος στην Τυλληρία, ο κάτοικος στην Πόλη Χρυσοχούς, έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κατοίκους των αστικών κέντρων, πληρώνει φόρους, πηγαίνει στρατό και προσφέρει ότι προσφέρουν και οι υπόλοιποι πολίτες, παρόλα αυτά όμως δεν παίρνει αυτά που δικαιούται. Επιτέλους, ας τους αντιμετωπίσει η πολιτεία όπως τους αξίζει και ας τους δώσει τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια κοινωνικά αγαθά που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες αυτού του τόπου.

Δεν μπορεί αυτό το κράτος να διαιωνίζει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα του ΑΚΑΜΑ και να μην μπορεί να δώσει μια δικαίωση στις κοινότητες της Λαόνας και των κατοίκων της. Δεν μπορεί το κράτος να αδιαφορεί και να μην λαμβάνει τα δέοντα μέτρα ώστε να προχωρήσουν σε επίλυση  προβλήματα που χρονίζουν.

Προβλήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο σε όλη την Επαρχία της Πάφου, προβλήματα που αφορούν τα εκπαιδευτήρια της Πάφου και την ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής.

Την δημιουργία Σχολής Γαλακτοκομίας στην Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς για να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει την κτηνοτροφία των κοινοτήτων του ΑΚΑΜΑ και της γύρω  περιοχής.

Προβλήματα που αφορούν την έλλειψη βιοτεχνικών περιοχών στην περιφέρεια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Ίσως η δημιουργία θέσης Επιτρόπου για τον ΑΚΑΜΑ και την Πόλη Χρυσοχούς να επίλυε αρκετά προβλήματα και να έδινε σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή.

Όλες αυτές οι δράσεις, απαιτούν υλοποίηση το συντομότερο δυνατόν, έργα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία και της Πάφου και της Κύπρου ολόκληρης.

Πάνω από όλα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που προέχει είναι η συνεννόηση μεταξύ μας, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Με αυτά, σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Ηλίας Μυριάνθους

Βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου