Αδιανόητο να μένουν κλειστά τα Λύκεια μας…

Σε μια κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19 και με τις τόσο εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκές, θεωρούμε αδιανόητο να παραμένουν κλειστά τα Λύκεια μας, την ίδια στιγμή που πολλοί άλλοι χώροι (π.χ. εμπορικά κέντρα, καφετέριες, κλπ.) αναμένεται να επανεκκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους.
Η δημόσια υγεία, ναι μεν προέχει και πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της χώρας μας αυτη τη στιγμή, αλλά είναι παράλογο όπου κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας συμπεριφέρονται με τέτοιο «αδαή» τρόπο. Δεν γίνεται για δύο-τρία Σχολεία της Λευκωσίας, που όντως υπάρχει σοβαρό πρόλβημα μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού, να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι όλα τα υπόλοιπα Σχολεία της Κύπρου.
Θεωρούμε ότι με αυτά τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να περιοσριστεί η εξαπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αντιθέτως. Θεωρούμε ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, λόγω της κινητικότητας που θα πραγματατοποιούν οι μαθητές σε άλλους χώρους και από τις μαζικές συναθροίσεις τους, με ορατό πλεόν τον κίνδυνο της μεταδοτιότητας και διασποράς.
Κρούουμε λοιπόν, τον κώδωνα κινδύνου προς την Επιτροπη Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολογικής Ομάδας και κάνουμε έκκληση όπως αναθεωρηθούν αμέσως οι εισηγήσεις και προτάσεις τους. Ναι μεν η τηλεκπαίδευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι σημαντική, αλλά, όσο καλά καταρτισμένος είναι ένας εκπαιδευτικός – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – η τηλεκπάιδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει με τίποτα το Σχολείο. Για αυτό και η διά ζώσης λειτουργία των δομών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη, Λευκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι σοβαρό ζήτημα για τους μαθητές, κυρίως σε θέματα κοινωνικοποίησης και ψυχολογίας τους.
Κατανοούμε απόλυτα ότι τα μέτρα αυτά είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι, με αυτά τα μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο και η διασπορά ενδεχεται να μειωθούν στις σχολικές μονάδες.
Ως εκ τουτου, θεωρούμε ότι, τα Λύκεια πρέπει να ανοίξουν εκ νέου. Πρέπει να υπάρχει σωστή και πιστή τήρηση όλων των υπόλοιπων μέτρων, τόσο ατομικής προστασίας, όσο και της ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης. γεγονός που θα επιφέρει πραγματική μείωση των κρουσμάτων. Σε έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυμό, όπως είναι ο μαθητικός, πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτό τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό και στο χέρι μας είναι, για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή και να επανέλθουμε στη δια ζώσης διδασκαλία.

26 Νοεμβρίου 2020