Οι λουομένοι πολλές ώρες της ημέρας, είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στον οποιοδήποτε κίνδυνο…

Οι αδυναμίες που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο για τους ναυαγοσώστες, δυστυχώς, είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα, στα ωράρια των ναυαγοσωστών, ούτως ώστε, να υπάρχει αποτελεσματικότερη ναυαγοσωστική προστασία και πλήρης αξιοποίηση όλων των ναυαγοσωστών, ανάλογα με την κάθε εποχή του χρόνου, ανά επαρχία και παραλία και ανά ναυαγοσωστικό πύργο.
Μας προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι στην Κύπρο ξεκινούν την καθημερινή τους λειτουργία η ώρα 10:00 το πρωί (μέχρι τις 18:00), ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που εισέρχονται στη θάλασσα για το μπάνιο τους με το πρώτο φως της ημέρας, δηλαδή γύρω στις 06:00. Οπότε, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το κενό των τεσσάρων ωρών που υπάρχει, με αποτέλεσμα, αρκετοί συνάνρθωποι μας κολυμβητές/λουομένοι που βρίσκονται στη θάλασσα αυτό το διάστημα να είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στον οποιοδήποτε κίνδυνο.
Τέλος, σε μια χρονική περίοδο όπου οι παραλίες άρχισαν να κατακλύζονται από λουόμενους, υπάρχουν κολυμβητικές περιοχές που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί για να μπορούν να εισέρχονται οι λουόμενοι, αφού δεν τοποθετήθηκαν ακόμη οι σημαδούρες.
Ως εκ τούτου, καλούμε το Αρμόδιο Υπουργείο μαζί με τις Τοποικές Αρχές όπως προχωρήσουν άμεσα στην στελέχωση των παραλιών με ναυαγοσώστες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και την δύση του ήλιου, πρωτού θρηνήσουμε περισσότερους άνθρωπους. Αυτό είναι ζήτημα μείζονος σημασίας καθότι σχετίζεται με την ασφάλεια και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, για αυτό θα πρέπει να παρέχεται υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους λουόμενους, αλλά και ασφάλεια στους ίδιους τους ναυαγοσώστες.

09 Ιουνίου 2020