Ανησυχία με το λαθρεμπόριο φθαρτών και φρούτων από τα κατεχόμενα.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με το λαθρεμπόριο φθαρτών και φρούτων που μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων και το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες 14 Μαΐου 2020. Ένω το εν λόγω πρόβλημα είναι γνωστό στις αρχές εδώ και πάρα πολύ καιρό, παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε μια αδράνεια από πλευράς κράτους προς την ουσιαστική πάταξη του λαθρεμπορίου.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι, ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τα κατεχόμενα, αλλά οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο από τα σημεία ελέγχου (οδοφράγματα) προς τις ελεύθερες περιοχές και αυτό δεν είναι αρκετό. Για ακόμη μια φορά, τονίζουμε ότι, η διακίνηση γεωργικών προϊόντων και συγκεκριμένα το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους, αφού τα φυτοφάρμακα που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς στα κατεχόμενα είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Ως εκ τούτου, αυτό περικλύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, για το ίδιο το περιβάλλον και προκαλεί τεράστια ζημιά στον Κύπριο γεωργό.
Προς τον σκοπό αυτό, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέσει ένα τέλος στο λαθρεμπόριο που πραγματοποιείται μέσω της Νεκρής Ζώνης και της Γραμμής Αντιπαράταξης.

15 Μαΐου 2020